Cardona Pla Estratègic

Un procès de reflexió

Anuncis

Benvolgudes i benvolguts,

a Cardona vam iniciar fa un any un procés PARTICIPATIU, per decidir quin havia de ser el futur de la vila pels anys vinents.

El Govern de Cardona va voler compartir i estendre la responsabilitat de decidir aquesta planificació a to­tes aquelles persones de bona fe, que volguessin aportar i acompanyar amb les seves idees, amb les seves propostes i amb la seva presència aquest procés, per dissenyar junts la Cardona del futur.
Han estat gairebé vuit-centes persones, les que, bé a través de reunions tècniques, de participació assem­bleària o bé responent enquestes, han participat activament en la redacció d’aquest projecte.

Ens sentim orgullosos i satisfets, perquè al voltant d’un 15% de la població ha contribuït directament en la redacció d’aquest text. Hem estat una de les poblacions on hem tingut més participació activa a l’hora de planificar, i per això, hem de felicitar-nos.

La Planificació Estratègica resultant, consta de tres documents:

CARDONA, LA VILA QUE VOLEM

Aquest és un text que ens explica com volem que sigui Cardona en el futur. Però no solament ens diu cap on volem anar, sinó de quina manera i amb quins VALORS. Aquest és el document de què emanen els altres.
Aquest llibre l’hem coordinat un grup de joves del poble que, a través d’una dinàmica participativa, hem integrat prop de vuit-centes persones en el procés.
És sens dubte el document més important dels tres.

LÍNIES ESTRATÈGIQUES I PRIORITATS

Aquest és un text que descriu els 5 camins que haurem de fer per aconseguir la Cardona que hem somniat.
En aquest document hem consensuat les cinc línies, considerades estratègiques. Aquestes línies ens aju­daran a esdevenir la Cardona que volem.

PLA D’ACCIÓ

Aquest és un text tècnic que detalla cada una de les accions que s’han de fer per caminar i desenvolupar cada una de les 5 Línies Estratègiques i Prioritats.

Sobre el primer document: “Cardona, la Vila que volem”

Qui l’ha escrit?
El primer llibre, “Cardona, la Vila que volem”, l’hem coordinat, dissenyat i realitzat UN GRUP DE 20 JOVES, juntament amb les nostres professores i professors.

Com s’ha elaborat?
Durant uns mesos ens vam estar formant en àrees de ciutadania, humanitats i models de gestió, relacions socials i emocions.
Després vam organitzar una enquesta plena de preguntes claus que consideraven que s’havien de fer als ciutadans i ciutadanes de la Vila, per saber com havia de ser la nova Cardona que volem.
No era una enquesta fàcil, calia invertir ben bé uns quaranta minuts com a mínim per respondre-la, pel que ha estat un exercici de REFLEXIÓ social, cultural i econòmica poc habitual i alhora molt saludable.
Després ens vam organitzar i vam entrevistar a unes cinc-centes persones, demanant d’una a una per cada una de les preguntes claus.
Moltes altres persones, unes tres-centes més, van voler respondre també l’enquesta pel seu compte. En total la van respondre 787 persones.
Amb els resultats vam elaborar uns gràfics de consens.
I sobre els gràfics vam redactar les conclusions. I són aquestes conclusions, les que formen el text d’aquest primer document del PLA ESTRATÈGIC.
En aquest llibre dibuixem el model de vila que VOLEM.
Un model que contempla, no solament aspectes econòmics, sinó que relata una nova manera de fer, on la protagonista principal és la persona i el seu desenvolupament integral.
Cardona ha de ser una increïble oportunitat per a què cada una i cada un pugui treure el millor de si ma­teixa i de si mateix.

Presentació

El Pla Estratègic ens ha permès reflexionar sobre el model de comunitat que volem pel futur, pels nostres fills, pels nostres grans, per nosaltres.

És per això que abans de dibuixar el camí, hem hagut de pensar junts a on volem anar i com volem que sigui el nostre futur.

En aquest treball de recerca hem parlat amb 787 persones. Ens hem fet preguntes, hem deliberat, ens hem posat d’acord. I el més important: ens hem ESCOLTAT

En aquests vuit capítols resumim allò que ha de ser Cardona en el futur. Vuit capítols que ens marquen un destí: el nostre futur junts.

Ara els teniu a les vostres mans, us convidem a llegir el que hem escrit amb molta estima entre totes i tots.

“La cooperació va ser al nostre origen i serà el nostre futur”
Santi López

“Tot el que estimem profundament es converteix en part de nosaltres”
Helen Keller

Anuncis